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SUMMARY 
During Meeting #25 concern was raised that single antenna ADS-B systems may not 
meet ICAO Annex 10 Vol IV §2.1.5.3.  This ICAO requirement states that heavier and 
higher performance aircraft must have antenna diversity. 
 
DO-260B does not aim to change the ICAO guidance, and specifically requires 
compliance with transponder and TCAS standards, (DO-181C/D and DO-185A/B). 
Recommend closing this action item.   
 
 



1090-WP26-20  Page 2 of 2 

ISSUE PAPER 
Action Item 25-01 (Rich Jennings and Chip Bulger) 
Check on the compatibility of single antenna ADS-B with existing text in ICAO Annex 
10, Vol. IV, §2.1.5.3. 
 
Annex 10 Vol IV §2.1.5.3:  Mode S transponders installed on aircraft with gross mass in 
excess of 5,700 kg or a maximum cruising true airspeed capability in excess of 463 km/h 
(250 kt) shall operate with antenna diversity as prescribed in 3.1.2.10.4 if......... 
 
Response:  Provisions for a single antenna already exist in DO-260A.  This DO-260B 
change proposal adds a new antenna/power class by allowing a single antenna with 
medium power.  DO-260B can not change regulatory guidance and specifically requires 
compliance with transponder and TCAS standards. (DO-181C/D and DO-185A/B) 
 
Recommendation:  No Action.  Already covered in DO-260 §3.3.1 
 
DO-260A 
3.3 Antenna Installation 
3.3.1 General Considerations 
 
Antenna gain and pattern characteristics are major contributors to the system data link 
performance. The location and number of antennas required for aircraft ADS-B systems 
is determined by the equipage class. Class A1, A2, and A3 equipment require antenna 
diversity and shall have transmitting and receiving capability on both the top and bottom 
of the aircraft. Class B1 equipment requires antenna diversity and shall have 
transmitting capability on both the top and bottom of the aircraft. Diverse use of the 
installed antennas shall comply with the requirements of §2.2.13.6 and may be 
demonstrated by analysis. 
 
If the ADS-B transmitter function is hosted in a Mode-S transponder, the antennas shall 
comply with the requirements of RTCA Document Number DO-181C. 
 
If the ADS-B receiver function is hosted in a TCAS computer, the antennas shall comply 
with the requirements of RTCA Document Number DO-185A. 
 


